golvslipningistockholm
Den brittiska invasionen
July 10, 2017
Lämna din trygghetszon
July 26, 2017

Ett underhållet trägolv är mycket snyggt. Det blir gärna fokus i rummet och du behöver inte så mycket mattor eller andra dekorationer. Men med tiden så brukar det bli missfärgningar och sprickor. Träet kanske slår sig lite, det är ju trots allt ett levande material som är känsligt för skiftande klimat. Då kan det bli dags att slipa om det. Om du ska måla eller lacka golvet så är det också bra att slipa först så att färgen fäster bättre.

Moderna golv och behandlingar | Golvslipning i stockholm

Trender kan också vara orsaken till att någon slipar golven. Tidigare så var det en viss sorts ytbehandling som var populär. Idag är det mest olja och vax som gäller, som ju ger en alldeles speciell skiftning i träet. Inom varje trend eller grupp så finns det även flera olika alternativ, som i nyanser och färger.

Många tycker om att kunna se själva träet med allt vad det innebär. Långa, skinande plankor som är jämna och sköna att gå på. Eller ett väl lagt parkettgolv där stavarna läggs i olika mönster, en konst som inte alla har mästrat. Faktum är att man kan göra mycket med ett trägolv, för det finns så många varianter.

 

Olika sorters trä

Alla trägolv är inte gjorda av samma material, även om de har samma namn. Ek är ett populärt träslag för golv eftersom det är så hårt. Men även ask och furu ligger högt upp på listan. De har alla sina speciella egenskaper och utseende, vilket gör det så intressant att välja trägolv. Alla behöver slipas med jämna mellanrum men det är väl värt ansträngningen.

En fördel med att lägga till exempel ett ekgolv är att när du tröttnar på färgen så är det bara att slipa om och välja en annan nyans. Sedan håller ju trägolv så länge, man brukar beräkna en livstid på runt 50 år. Det innebär att en familj som lägger nya golv ofta bara behöver göra det en enda gång. Med andra ord är det ett beslut som bör fattas efter noggrann avvägning.

Ett golv bör vara både snyggt och skönt att gå på. I tillägg ska det vara lätt att hålla rent. För att allt detta ska vara möjligt kan du behöva slipa och ytbehandla dina trägolv. Men det behöver inte alls ske så ofta, speciellt inte om du följer instruktionerna för underhåll. Du kommer att kunna glädjas åt ditt vackra trägolv i många år.