golvslipningistockholm
Viktigt att slipa golvet
July 11, 2017
Älskade och hatade golv.
August 7, 2017

Golv är inget som vi bara går runt och nöter på. Golv är mycket mer än så. Det är mode, olika stilar, färger och former. Den vetgiriga person som försöka att sia och hålla upp ett finger i luften för att känna vad trendvindarna talar om för oss vad vi i Sverige väljer för nya spännande golv, kommer tyvärr att bli grymt besviken.
I Sverige har ekparketten blivit svenskens spagetti med köttfärssås. Ekgolv toppar försäljningslistorna år efter år. Vi vågar liksom inte riktigt komma loss och prova något annat.

Teakgolvet utmanar

Men alla väljer inte trygga och säkra kort när det kommer till golven i våra hem. Teakgolv har bubblat upp lite som en värdig utmanare till ekgolvens dominans. Kraftigt påhejade och pushad av både smarta inredningsdesigner och arkitekter som vill lära oss att teakgolv är både vackert rustika och praktiska. Golvet kan både användas i vardagsrummet och även hålla som ett golv som man kan ha i badrummet. För att lägga in golvet i badrum är det bäst att en bra hantverkare hjälper dig, så att inte vattenskador kommer att uppstå. Ett teakgolv är känt för att hålla tätt och kan hantera fukt på grund av att träslaget är fett i sig själv. Det som kan vara en nackdel är att prislappen är relativt hög. Tiden får utvisa om svenskarna kommer att haka på teakgolv trenden.

Lämna din trygghetszon

Återbruk för 2017

Vilka trender gäller för i år? Just nu är det trendigaste att ha slitna golv där kvistar och ådringar i trädet ger karaktär och strukturen ska vara tydligt rustikt. Vi går nästan tillbaka till golven som fanns på 1930-talet i dom små torpstugorna. Våra kära ekplankor behandlas med hårdvaxolja och oljebets för att få fram det rätta utseendet.

I bästa fall är plankorna inte alls rykande färska från brädgårdens gigantiska lagerförråd. Nej, nu är stunden inne att återvinna brädor från äldre hus, som på så sätt får nytt liv i ditt hem. Denna trend är seriöst extremt bra att haka på, för åtminstone miljöns skull.

Golv som glänser som en spegelblank insjö är definitivt uträknat och inte alls synlig på mode kartan detta år. Det passar heller inte ihop med den naturliga trenden som råder och om du vill ha ett glansigt golv får du vrida ned volymen och slipa om golvet och lacka på med ett lack som har en matthet. Då har du verkligen gjort en god gärning och kompromissat med din personliga smak och följt med i tidens golv mode.

Ljusa golv speciellt gjorda av bambu är fortfarande på modet, men dom mörka golven är på stark fram marsch och vill ta plats. Trägolvet ska helst ha breda plankor för det naturliga utseendet men att blanda många olika mörka färgtoner i ett rustikt lapptäckes mönster är heller aldrig riktigt fel. Att täcka sina golv med heltäckningsmattor är helt ute i år. Det passar sig bara på kontoret och ska inte användas av privatpersoner. Vinylgolvens trender frossar i geometriska mönster i svart-vitt och färger som ser ut som känsligt dimmiga akvarellfärger.

Testa på att utmana dig själv och prova nya golv till ditt hem.