Varje golv har sin ryggsäck
July 1, 2017

Är du verkligen i behov att slipa dina golv? Det är ett ingrepp som kräver så mycket av din tid och dessutom måste du ha dom rätta verktygen som är tunga att arbeta med. För att du ska få vackra golv måste du i tillägg kunna behärska tekniken för att resultatet ska bli perfekt.

Virvlande damm är också ett problem som är jobbigt att hantera. Du är ändå sugen på att försöka att slipa dina golv själv. Då är du verkligen en väldigt  odig och en händig människa som är redo att tackla en rejäl utmaning.

Utmana dina golv med vattentestet

Allting har en början och du får se över om dina golv verkligen behöver slipas eller bara repareras tillbaka till sin forna glans. Det man kan göra först är att utsätta dina slitna golv för det vågade vatten testet. Praktiskt är det att fylla en vanlig blomspruta med helt vanligt vatten. Spruta vattnet på dina golv, en mindre yta räcker gott nog. Om golvet börjar att bokstavligen sluka i sig  attnet, är det ett säkert tecken att golven är i starkt behov att slipas om. Men om golvet tar en himla lång tid på att absorbera upp vattnet, så är inte det första som du ska göra att ta fram slipmaskinen i högsta hugg. Då krävs det att golvet behöver en rejäl rengöring och du kan gärna putsa upp golven, så att det slitna och trista uttrycket försvinner totalt.

Golvslipning Stockholm

Förbered inför slipningen

Du måste känna till om ditt golv är 19 mm tjockt, annars blir det en för delikat uppgift att hantera för dig som privatperson. Då är det bäst att lägga golvslipning i trygga händer hos en professionell golvslipnings firma som vet precis hur man ska göra för att slipa dina golv. I starten måste du samla ihop alla dina möbler och ställa undan dom i ett annat rum. Täck över dina möbler med plast, som är för tunga att lyfta ut. Ta bort golv listor som sitter mellan golven. Listorna ska du kunna sätta tillbaka efter att slipningen är redo och klart. Nästa steg är att rengöra ditt golv noga och sen ska du börja att slipa golvet. Tänk också på att det är smart att hyra eller köpa en liten slipmaskin för kanter och listor. Då kommer man åt betydligt lättare och helhetsintrycket blir så mycket bättre i rummet.

Dags att slipa

Det är bäst att använda sig av ett grovkornigt sandpapper för första omgången på golvet. Gör inte misstaget att dröja kvar vid ett ställe för länge. Då kommer du att slipa för djupt och resultatet blir gropigt. Vid dom andra  lipomgångarna ska du hela tiden trappa ned till allt finare sandpapper. Hela slipsessionen avslutas med att slipa med en polermaskin som har ett slipnät. När du hyr en slipmaskin brukar det ingå ett filter eller påsar som tar hand om dammet efter du är klar. Men för att få bort precis allt damm måste du ta fram dammsugaren och suga rent.