Varje golv har sin ryggsäck
July 1, 2017
golvslipningistockholm
Viktigt att slipa golvet
July 11, 2017

Ett golv mode som finns återfinns backspegeln är dom viktorianska golven med sina schack rutmönster och strama men lite charmiga intryck. Det blev helt våldsamt populärt i Sverige och alla ville ha ett köks golv eller hallgolv i viktoriansk anda. Även i våra trapphus smög sig dom brittiska golven in och vi fick in en känsla av att snart var det väl ändå dags för lite te och scones. Företaget som tillverkade dessa viktorianska golv heter Victorian Floor Tiles och dom fick otroligt bråda dagar när svenskarna blev intresserade av deras historiska golv som både signalerar stil och härlig attityd. Leveranserna gick täta till Sverige med deras klinkergolv och inte bara privatpersoner var intresserade utan även offentliga byggnader ville även vara med och surfa på den brittiska trendvågen.

KÖKSRENOVERING STOCKHOLM

Kakla ditt golv

Du som vill ha geometriska golv från England bör vara vaksam över att hålla fog bredden tunnare än vanligt, för då får man fram den gamla stilen på ett bättre sätt. Ytterligare ska underlaget vara alldeles slätt och se till att plattorna kommer så nära varandra. Kanterna på plattorna måste vara jämna och gå ihop utan problem. Du har stor hjälp av att skissa upp hur ditt golv kommer att se ut och räkna gärna ut hur mönstret ska placeras. För att ytterligare få allt så exakt golv som man vill ha är det även bra att skissa på golvet om vilken platta som ska ligga på rätt ställe. Stödlinjer kanmarkera en ram så att du håller dig inom det rätta området på golvet. Fogarna är inte så enkelt att få till och du kommer märka att ibland blir en fog för tjock eller för smal. För att börja lägga golvet behöver du fix som ska blandas och du behöver den tandade spackeln för att arbetet ska bli lyckat. Lägg ut plattorna så tätt som det bara går och bred ut fixet och dra sen med spackeln över. Detta är i ärlighetens namn ett krävande och marigt projekt, så för att göra det enklare kan du anlita en golvfirma som gör detta jobb för dig.

golvslipningistockholm

Historisk återblick

På 1850-talet i England så blomstrade dessa klinkers till en stor industri. Man använde dom på väggarna, golven och även på taken. Ibland blev det så dålig kvalité på plattorna på grund av den snabba masstillverkningen. Då gick dom gick alldeles för lätt sönder. Men det ledde till att tillverkarna tjänade då ännu mera pengar när dom fick  eställningar på nya klinkers i en konstant sinande ström. En vanlig metod vid tillverkningen var att man tog fram en platt lera som man sedan tillsatte en flytande lera där man stämplade in mönstret och sedan målade man på en färg och dessa två massor fick sedan smälta samman. Dom dyra klinkers som hade målningsteknik med smält vax placerades främst i hallen hos rika familjer och dom billigare plattorna sattes upp i köket. Idag gör vi helt tvärtemot och sätter in dom dyra plattorna i köket och den billigare varianten i hallen eller vardagsrummet. En människa från den viktorianska tiden skulle nog ha blivit förfärad över detta slösaktiga stilbrott som dagens människor utför med deras älskade tegelplattor.

Dränering Stockholm | Få bra prisförslag på Dränering‎