Lämna din trygghetszon
July 26, 2017

Många rynkar på näsan åt plastgolv. Men det är lättskött med plastgolv och dessa golv kommer i alla olika stilar som lätt kan bytas om för att hänga med i trendernas växlingar. Om du är tveksam till plastgolv så är linoleumgolv kanske ett bättre alternativ för dig och miljön.

Plaståldern

Plastgolv passar in i tuffa miljöer såsom kök, badrum och lekrum för barnen. Till badrummet ska en särskild plastmatta användas, som är en så kallad våtrumsmatta. Den hjälper till så att fukten inte tränger fram och skapar mögel i själva plastgolvet.

Plastgolven är kända för att kunna hantera spill och smuts. Det är bara för dig att göra rent efter att olyckorna sker och du kommer att ha ett golv som kommer att hålla väldigt länge. Dagens plastgolv har en ytbehandling som är mera tåligare än den som fanns tidigare. Ett plastgolv behöver aldrig vax eller behandlats med lika stor hänsyn som man ger ett trägolv. För att rengöra ditt golv behövs det bara ljummet vatten med lite såpa. Vissa plastgolv har fått en starkare ytbehandling vid tillverkningen som gör så att golvet hanterar tuffa fläckar på ett mästerligt sätt. Men fläckar som är tillkomna av rost, skokrämer och smink är svårare att få bort. Dessa otrevliga fläckar måste då tas bort med lite starkare rengöringsmedel.

Golvslipning i stockholm

En del plastgolv har ett inbyggt filter som gör att golven blir både varmare och tystare när vi beträder golvet med våra fötter. En trist aspekt som inte är bra med plastgolv är att repor kan uppstå. Men det allra sorgligaste är att plastgolv inte är miljövänliga. Plast tillhör den kategori av olja som återvinns i en mindre skala. Därför ska man helst använda plastgolv till dom rum som verkligen är i behov av lättskötta och tåliga golv som går lätt att städa.

Prova linoleumgolv

Ett bättre alternativ till plastgolven är linoleumgolvet. Dessa golv är tillverkade av råolja och räknas vara skonsammare mot miljön. Materialet är förnybart och det ger också ett plus i kanten för det viktiga miljötänket som vi alla måste ta oss en funderare på och sen börja agera utifrån. Dessutom är linoleumgolv inte hiskligt dyrt och du kommer att få slitstarka golv som är otroligt praktiska att sköta och som då kommer att hålla sig snygga på lång sikt. Linoleumgolven tillverkades och utvecklades i England vid slutet av 1800-talet. Golvet är tillverkat av bland annat kork, linolja och harts.

Det är skönt för fötterna att gå på ett linoleumgolv och det är ett golv som ger bra skydd mot kylan under kalla vinterdagar. Linoleum kommer i alla tänkbara kulörer och mönster. Det finns trendiga färger och mönster som är tidlösa klassiker. Ett stilfullt linoleumgolv läggs på som ett klinkergolv eller kan också bara limmas på.

Ta det lugnt med golvplattor

Det finns också Golvslipning i plast som är gjorda av plast på utsidan och har ett lim på baksidan. Dessa golvplattor ger en konstnärlig frihet när du vill skapa egna golvmönster. Ett bra projekt för nybörjare som kan få fram sitt golv i den takt som känns bra.